Anne Margareta Lindell Kumarrun vain kaden edessä: köyhän kansan ja Jumalan.

Kaikki blogit puheenaiheesta Setelirahoitus

Kun maailma synkkeni ja setelikoneet* käynnistyivät

10 vuotta sitten maailma pysähtyi – amerikkalainen Lehman Brothers meni nurin – tyhjä oli tullut vetävän käteen. Rahasampo sammui ja johtajat palkittiin vain hiukan ennen loppua. Mistä johtui, ketkä kärsivät ja mitä opimme? Opimmeko lopulta mitään?

Setelirahoitus halvaannutti demokraattisen valtion

Lauantaina 18.11 Yle kirjoitti, että vaikka laukaustakaan ammuttu, niin talouskriisistä johtuneen keskuspankkielvytyksen takia Suomen Pankin tase on yhtä huonossa kunnossa kuin viime sotien jälkeen. Tuolloin ongelma ratkaistiin devalvoimalla, tällä kertaa mitä luultavimmin mitätöimällä velkakirjat, tai jättämällä ne Suomen Pankin taseeseen ikuisiksi ajoiksi inflaation kompostoitavaksi.

Pikkurahoista ei ole kyse, Ylen mukaan:

Suomen Pankin Target2-saamiset uuteen huippuun

 

Euroalueen purkaantuminen jatkuu vakaana.

Havainnollisena esimerkkinä tästä on EKP:n hallinnoiman Target2-maksuvälitysjärjestelmän epätasapainon muuttuminen paraboliseksi (Kuva1). 

Epätasapaino on nyt  suurempi kuin Kreikan kriisin aikana vuonna 2011.

Valtion velkaantuminen ei lisää yksityisiä säästöjä

Usein toisteltu ja perätön väittämä, valtion velkaantuminen lisää yksityisen sektorin säästöjä, pohjaa virheelliseen näkemykseen. Väittämän esittäjät perustelevat uskomuksensa. Kuluttajat ymmärtävät valtion velkaantumisen olevan vain lykättyä veronmaksua ja valmistautuvat maksamaan kohoavia veroja säästämällä verorahat.

Euron tulevaisuus ilman Kreikkaa

GREXIT alkaa euromaiden rahoituksen lopetuksella ja valuuttakontrolleilla

IMF:n, euromaiden ja EKP:n toista tukipakettia ei laajenneta Kreikalle vaan rahoitusikkuna sulkeutuu 30.6.2015. Koska tukipaketti ei ensi viikolla ole enää voimassa, sulkeutuu myös Kreikan pankkijärjestelmä.

Taalouspolitiikka on epäonnistunut EU:ssa ja Suomessa

Ilmaisin blogissani jo vuosia sitten, että EU:n velkakriisiä ei ratkaista velkoja siirtelemällä ja kriisimaiden talouden saneeraustoimenpiteillä. Se johtaa vain taloudelliseen taantumaan ja jopa poliittisiin rauhattomuuksiin. Tuona ajankohtana esimerkiksi Kreikan velka oli 125 % bruttokansantuotteesta, nyt se on noin 180 %. Velkajärjestelyillä pelastettiin erityisesti Saksan ja Ranskan saatavia Kreikalta myös suomalaisten veronmaksajien rahoilla.

Setelirahoitus lisää tuloeroja

Setelirahoitus, eli määrällinen elvytys, on tilanne jossa keskuspankki (euroalueen tilanteessa EKP) ostaa velkakirjoja pankeilta ja hyvittää pankkien tilejä vastaavalla määrällä pankkireservejä. Setelirahoituksen tarkoitus on ollut elvyttää taloutta ja moni vasemmistolainen ajattelija on kannattanut näitä toimia, mutta valitettavasti nämä toimet ovat kaksiteräinen miekka. Setelirahoitus nimittäin nostaa tuloerot eeppisiin mittasuhteisiin. Minä selitän nyt, miksi.

Gallupit ovat lumetta – meille valehdellaan systemaattisesti

Ja minä ymmärrän sen ... täysin. Tässä tilanteessa kansalle valehtelminen on jopa ymmärrettävää. Viisashan tekee näin. Kataisen ja Stubbin hallitukset ovat olleet katastrooffeja alusta alkaen, mutta kun tähän valehteluun eli tosiasioitten salaamisen linjalle on lähdetty, niin ei voi muuta toivoa kuin, että tämä Stubbin pätkähallitus ei toteuttaisi yhtään lupaustaan ”uudistuksista” (suomeksi ”kurjistamisista”). Näin vältytään ennemmiltä tuhoilta..

Pörssiharha

Setelirahoitus lisää pörssiharhaa ensimmäiseksi, mutta kyllä siitä pankeillekin riskejä jatkossa tullee. Pankithan joutuvat jakamaan tämän rahan ja silloin siellä luottopäälliköiden vieraina käy myös riskillä pelaavia.

Näiden pelureiden usko on ýleensä lujempi, kuin pienyrittäjällä, joka haluaa kasvaa hitaasti tai ei lainkaan. Osa yrittäjistähän kokee, että heidän tarvitsee tehdä vain itselleen työpaikka. Kasvuyrittäjiä on Suomessa suhteellisen vähän.

90- luvun salainen SSP-sopimus julki, velkakupla, ”Hit-Men” jne.

Rahamaailman eliitti hallitsee läntistä, eli ”sivistynyttä” maailmaa… eikä maitten parlamentit eli kansa kuin äkkiseltään luulisi. EKP lähtee jälleen kerran setelirahoitukseen.... eli painaa lisää rahaa ilman minkäänlaisia varantoja (esim. kultaa, kuten teki mm. Hitler aikoinaan). EKP:stä on tullut roskapankki, joka ostaa roskalainoja roskarahalla.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä