Anne Margareta Lindell Kumarrun vain kaden edessä: köyhän kansan ja Jumalan.

Luonnonsuojelu on ekonomisteille kirosana, mutta se on tie ulos lamasta

  • Kuva: Anne Lindell. Luonnonsuojelu, ympäristösuojelu ja taloudellinen hyvinvointi kulkevat käsikädessä.
    Kuva: Anne Lindell. Luonnonsuojelu, ympäristösuojelu ja taloudellinen hyvinvointi kulkevat käsikädessä.

Luonnonsuojelusta ei ole enää muotia puhua keskellä pahinta lamaa, mutta väitän rohkeasti, että luonnon- ja ympäristönsuojelu on rakaisu jopa tähän talouskriisiin. Tämä artikkelini on "pelastussanoma" selkokielellä, ja pituudesta huolimatta se kannattaa lukea loppuun saakka, hiitaasti ja ajatuksella.

 

Jatkuvaa talouskasvua hoetaan kuin mantraa

Nykyinen sukupolvi ei tyytyisi siihen mihin vanhempamme ovat joutuneet tyytymään. Kulutamme heitä enemmän, mutta kulutamme huonommin. Hallitukset peräjälkeen vaativat suureen ääneen yhä enemmän ja enemmän talouskasvua, sillä ihmisten elinolosuhteitten vaatimusten kasvu aikaansaa yhä suurempia valtiollisia ja kunnallisia menoja. Lama saa aikaan kasvun tyrehtymisen ja kasvun tyrehtyminen aikaansaa laman syvenemisen, joten noidankehän on valmis.

Ainoa keino hallitukselta on ryhtyä valtaviin ”rakennuudistuksiin” alias EU:n vaatimiin ”leikkauksiin” eli kansakunnan heikompiosaisten  elinolosuhteitten kurjistamiseen. Rikkailta kun ei voi ”kurjistaa” mitään, sillä he tekevät oitis ”Nallet” (Kössi-kengurun katoamistempun muuttamalla ulkomaille) ...

Siis, ei näin ... ei näin, sillä ”leikkaaminen”  on juuri sitä, jota kutsutaan ”hölmöläisten-täkki-politiikaksi” ... eli, se syventää vain entisestään lamaa ja vähentää siten kasvua. Pudotaan ojasta allikkoon. Ongelmaa täytyy lähestyä aivan toiselta suunnalta. Onneksi olemme suomalaisia, ja meillä sisua, tietotaitoa ja innovaatiota, mutta valitettavasti olemme alttiita matkimaan muita ja tottelemaan kaikessa sokeasti EU:ta. Nyt on korkea aika panna hanttiin, ja näyttää mihin kykenemme ja mitä osaamme. Meistä, sinusta ja minusta,  riippuu, millaiset päättäjät saamme uuteen eduskuntaan ja hallitukseen. Valitse siis äärimmäisen tarkasti, kenelle äänesi annat, koska:”Sitä saat mitä tilaat” ...ja sitä saat mitä sallit.

 

Ratkaisu tähän on: uusi ajattelu 

Ja tämä uusi ajattelu alkaa aivan ensiksi  – yllätys yllätys – luonnon- ja ilmaston suojelusta.

Älkääs´ nyt hermostuko! Antakaas´ kun selitän. Eli, kaikkihan sen tietävät, että kestokulustavaroita ei enää valmisteta. Kodinkoneet ja tekniset laitteet ohjelmoidaan rikkomaan itse itsensä  jo jopa muutaman  käyttövuoden jälkeen (rikoslainsäädännöllä tällainenkin estettäisiin). Korjaaminen on kalliimpaa kuin uuden ostaminen . Talouskasvu ja kulutuksen kasvu ja epäpuhtauksien päästöt kulkevat käsikädessä. Siihen tulee saada muutos. Me emme enää voi kuluttaa samaan tahtiin, jos aiomme pitää maapallon elinkelpoisena lasten lapsillemmekin, eli, meidän tulee tyytyä vähempään, muta parempaan ja jopa oppia jakamaan, ja meidän tulee muuttaa kulutustottumuksiamme. Uusi ajattelu edellyttää, että ostamme harvmmin ja ostamme laatua ... eli, tzadaa ... ostamme kotimaista, mikä taas lisää työllisyyttä ja taloudellista kasvua, ja nämä kaikki yhdessä vähentävät velkaantumista.

 

On tyydyttävä vähempään

Kerska- ja kertakäyttökulutuksesta on päästävä eroon. Kohtuullisesti ja tuhlailematta eläminen on saatettava kunniaan ja tavoiteltavaksi elämisen muodoksi.

Jatkuvan taloudellisen kasvun vaatiminen ei ole hyväksi maapallon ilmastolle  Tämä ilmiö on jo nähtävissä esim Kiinan suurimmissa kaupungeissa. Ne ovat alkaneet muodostua elinkelvottomiksi asukkaille. Intia ja Afrikka ovat seuraavia halaptuontimaita, ja sama ilmiö on jo siellä nähtavissa. Valkoisen miehen j eli ”Bawanan” alanjäki näkyy ensin ilmassa ja sitten vesistöissä ja viimeksi myrkkyin saastutetussa maperässä. Ostamlla kotimaista vähennämme kolmansien maitten eli halpatuontimaitten saastumista.

 

Ilmastopäätöksistä on pidettävä kiinni ja ne on ratifioitava joka maassa ... myös USA:ssa

Suurten ilmastopaneelien vaatimien ratkaisut on vietävä valtiollisella tasolla kaikissa maissa lupauksista päätöksiin ja päätöksistä tekoihin. Näitä tekoja ei voida enää juurikaan odottaa, sillä esim. kolmansien maitten muuttuminen autoilu-, lentoliikenne- ja  ja teollisuusmaiksi tulee rasittamaan entistä enemmän luontoa.  Ja mikä pahinta -  näitten maitten muuttuminen halpateollisuusmaiksi on suurin ympäristöuhka maapalollemme sitten vedenpaisumuksen. Vakavat ja jatkuvat ymäristörikkomukset, sademetsien systemaattinen tuhoamien  ja kasvava kulutus kuormittaa triplasti maapallomme luontoa. Nyt tulisi puhua vakavasti  ympäristökulutuksesta, ja määratä kaikille tuotteille hiilijalanjälki lainvoimalla pakolliseksi standardiksi, mikä edellyttä tietenkin, että ensin on luotava hiiljalanjälki-standardit..

Yksi ratkaisu ilmastoongelmiin on metsissä. Metsät ovat maapallon keuhkot ja etenkin sademetsät. Metsät ovat maapallon ”boreaalinen biosfääri”; eli metsät, pensaat ja maaperä imevät hiiltä, tuottavat uusia aerosolihiukkasia ja siten antavat meille lisää armonaikaa, mutta tätä armonaikaa ei meillä  kohta  enää ole. Miettikää, miksi sademetsiä hakataan (Brasilia, Argentina, Columbia). Surimmat syyt ovat jatkuva pula karjankasvatus- ja vieljelypinta-alasta, ja jalopuun (esim. ”teakin”) vienti. Me olemme pystyneet kieltämään uhanlaisten petoeläinten turkisten ja norsunluunmyynnin, miksi emme pysty kieltämään esim. teak-puun myyntiä.

 

Päättäjät pihalla kuin lumiukot luonnonsuojeluasiossa

Syvällinen ymmärrys ilmasto- ja ympäristöasioista on äärimmäisen tärkeätä kaikille, mutta etenkin valtaapitäville poliitikoille, päättäjille ja virkamiehille. Valtaapitävät poliitikkomme ovat valitettavasti  suurpääoman ja tuotantolaitosten lobbauksen alla, sillä suurpääomalla on varaa lobbaajiin, ja  ympäristön suojelijoilla on tunnetusti krooninen rahapula, ja siksi heillä ei ole lobbaajia. Tästä voidaan helposti päätellä kumpaa ryhmää valtamedia suosii: raharikasta eliittiä, joka kustantaa ja sponsoroi mainonnalla ja lobbreilla valtamediaa, vai suosiiko valtamedia kroonisesta rahapulasta kärsiviä ympäristöasiantuntijoita ja tutkijoita?  - Kun katsotte TV:tä tai luette lehteä, niin miettikää tuota edellistä asetelmaa, jotta osaatte olla kriittisiä ja miettiä onko juuri saamanne informaatio oikeata vai onko se kenties ovelasti ja hämäämistarkoituksessa faktaan sekoitettua disinformaatiota (puppua).

Ilmastonmuutoksesta puhuminen on edennyt viime aikoina todella nihkeästi. Selvääkin selvempää on, että  taantumuksesta johtuen on päättäjilläkin ilmastopolitiikassa kuin ”jarrusukat jalassa”.  Kun kansan syvillä riveillä ei mene hyvin, niin ei mene  luonnon- ja ilmastonsuojelullakaan hyvin. On jopa kahtiajakautuma  puolesta ja vastaan. Taantuma painaa raskaasti ja ilmastoasiat siirretään helposti syrjään keskusteluista. Ilmastonmuutoksesta on silti tarpeellista puhua, mutta tärkeintä olisi lisätä monitieteellistä ja kokonaisvaltaista ymmärrystä, koska ilmastoasia on monisyinen ja koko ajan muuttuva prosessi, koska yllättäviä ja koko ajan muuttuvia tekijöitä on todella paljon.

 

Olisiko luonnon- ja ilmastonsuojelu ”rahasampo” Suomelle?  

Kyllä olisi. Suomessa  ilmasto- ja ympäristö osaaminen ja tutkimustyö on  maailman huippuluokkaa, ja tämä tietotaito ja teknolgia voi olla jopa tulevaisuudessa ex-Nokiaakin suurempi vietiartikkeli. Valtion tulee autaa ylipoistoja kehittämään tätä teknologiaa ja autaa tämän alan yrityksiä markkinoimaan osaamista ulkomaille. Eli, meillä ei ole varaa jättaä ilmasto- jaa luonnosuojelua lapsipuolen asemaan, sillä ilmasto- ja luonnonsuojelu osaaminen  pystyy vientiartikkelina nostamaan Suomen ylös laman kuopasta takuuvarmasti. Luonnon- ja ilmastonsuojelu ei ole pelkästään jalo ja välttämätön  asia, vaan meille suomalaisille myös rahasampo. Tästä ei ole epäilystäkään, mutta epäilen vahvasti tajuavatko maamme päättäjät tämän.

 

Pieni askel ihmiselle, mutta suuri askel maapallolle

Voidaan ajatella, että yksi pieni teko ei vaikuta mitenkään, mutta jos miljardit ihmiset tekevät  pieniä hyviä tekoja luonnon hyväksi, niin näillä pienillä teoilla on lopulta valtavan suuri vaikutus. Aloita siis ensin itsestäsi, ja mieti mitä itse voit muuttaa kulutustottumuksissasi, tavoissasi ja elintasovaatimuksissasi, jotta voisit panna näin oman ympäristötekosi samaan astiaan muitten ”ympäristö-myöhäisheränneitten” kanssa.

 

Luonto pärjää jopa paremmin ilman ihmistä, mutta ihminen ei pärjää ilman luontoa”.

 

P.S.  Muuten,  ... päästökauppa on julistettava laittomaksi: törkeätä kaksinaismooralia. Kouluissa ymäristönsuojelu ja kestävä kulutus tulisi ottaa pakolliseksi oppiaineeksi. Tämä on sitä uudenlaista ”ympäristöoppia”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Totta tosiaan,hyvinvointiin ei todellakaan tarvita kaikenmaailman turhaa krääsää.
Ketä voisi äänestää kun kaikki hokevat kasvu-mantraa? Vaurautta riittää yli tarpeen, kunhan se jaettaisiin hieman tasaisemmin.

Anne Lindell

Margareta, äänestäisin Ps-puoluetta, mutta en ole täältä (Vaasan vaalipiiri) löytänyt yhtään ainutta sopivaa ehdokasta, joka olisi tällaisen "uudenlaisen . ajattelun" omaava. Ei edes nuoret ehdokkaat tajua tätä "uutta ajattelua" - eikä vihreätkään - varsinaiset "viherpiipertäjät" - jotka keskittyvät vain pikkuasioihin, ja koska ovat valitettavasti hallituksessa mukana, ovat siten myös kannatamassa ydinvoiman lisäämistä-. Myös vihreät jättävät suuret kokonaisuudet tyystin noteeraaamatta, jotka vaikuttaisivat elvyttävästi ja kohottaisivat BKT:tä. ... Valitettavasti.

Ps-puolueella on ainoastaan yksi (1) ehdokas, joka tajuaa, että tasapaino tuotannon, kaupan ja työllisyyden välille löytyy nimeomaan luonnon- ja ympäristönsuojelun arvoihin ja perusasioihin tukeutumalla. Monet näkevät tässä asetelmassa ristiriitaa, mutta lähempi tarkastelu osoittaa, että mitään ristiriitaa ei ole.

Lähtökohtana on, että meidän on pantava "STOPPI" TIPP:lle ja GMO:lle ... ja ihan varmasti lähitulevaisuudessa myös EU:lle ja eurolle. Ei ole vaihtoehtoja, sillä emmehän halua olla mukana kun kaikki romahtaa.

Anne Lindell

Tällä yhdellä (1), valveutuneella Ps-puolueen kansanedustajaehdokkaalla on omakin blogi, jossa on aihepiireinä mm. ruoka, luonnosuojelu yms. asioista ja paljon muutakin esim NATO:sta ja SOTE:sta jne.(ks. blogiarkiston otsakkeita oik. reunassa).

Hänen GMO-artikkelinsa on todella vaikuttava, kannattaa lukea. Mies tietää mistä puhuu.: http://toimi-kankaanniemi.blogspot.fi/2015/01/10-r...

Ja tässä minunkin paljon ”raadollisempi” artikkelini ihan samasta aiheesta: http://annelindell.blogspot.fi/2013/09/heratkaa-gm...

Toimituksen poiminnat