Anne Margareta Lindell Kumarrun vain kaden edessä: köyhän kansan ja Jumalan.

Voi, huh huh! Törkeätä tuo sananvapaus joissain maissa

  • Suvaitsevaisuutta, ymmärrystä ... pealse? Ei pilkkaa ja hävyttömiä pilapiirroksia
    Suvaitsevaisuutta, ymmärrystä ... pealse? Ei pilkkaa ja hävyttömiä pilapiirroksia

Joku raja pitää laittaa sananvapaudellekin. Tämä on minun vankka mielipiteeni. Toisen uskontoa ei saa pilkata. Kaikkien uskontoa pitää kunnioittaa, vaikka sitä ei itse ymmärtäisikään. Vaikka itse olen kristitty, niin en sitten millään ymmärrä kaikkea mitä ihmiset ovat kristinuskon nimissä historian aikana tehneet esim. ristiretkiä, inkvisitiota, holokaustia   ... en sitten millään – enkä haluakaan ymmärtää. Mielettömyyksiä, julmuuksia, orjuuttamista, vainoa, alistamista eikä minkäänlaisia raakuuksia tule suvaita eikä hyväksyä miltään uskonnolta – ei missään muodossa, mutta tahallaan ei saa mennä toisen uskontoa pilkkaamaan ja näin provosoida tahallaan mieletöntä väkivaltaa, jolloin myös viattomat sivulliset voivat joutua uhreiksi.

Ihmiset kaikissa maissa ja eriuskonnoissa kasvaa ja kehittyy henkisesti ja oppii yhä enemmän toisistaan ja toistensa uskonnoista, ja ennenkuin kaikkialla maailmassa näin tapahtuu, niin yritetään vain sietää toisiamme, eli olla suvaitsevaisia ja empaattisia toinen toisillemme erilaisuuksistamme huolimatta.

Otetaanpa nyt vaikka kuvitteellisesti sellainen tilanne, - siis tämä on vain mielikuvitustilanne – eli, että me suomalaiset olisimme vielä sellaisia pakanauskovaisia, niin kuin me ennen kristiuskoa olimme, ja palvoisimme vieläkin vaikkapa puunjumalia. Kuusi-puu voisi olla meillä silloin vaikka tällaisen yleisen palvonnan ja rukouksen kohde. Jotkut pitäisivät autoissaan jopa sellaisia kuusenkuvia tuulilasissa roikkumassa, kuten paljon näkee kaikenlaisia hindulaisia jumaltenkuvia ja koristeita esim. Intiassa roikkumassa autojen ja etenkin bussien tuulilaseissa – joskus jopa niin paljon, että ne miltei peittävät näkyvyyden. Monissa maissa on erilaisilla uskontokunnilla omat palvontamenonsa ja jopa kotialttarinsa, ja silloin voitaisiin esimerkiksi meillä tuoda kuusi jokaiseen kotiin ja se koristeltaisiin kimaltelevilla ja värikkäillä koristeilla ja valoilla, ja kuusen juurelle laitettaisiin lahjoja ja poltettaisi kynttilöitä ja laulettaisiin ”Oi, kuusipuu ...”  ja sen semmoista, ja monissa paikoissa jopa vietettäisiin erityistä  kuusijuhlaa. Eivät muslimit eivätkä hindut ym. meitä ymmärtäisi ...eivät edes yrittäisi ymmärtää, mutta luulenpa, että he antaisivat meidän kaikessa rauhassa kanneskella neulasia ja pihkaa tiputtavia kuusia kotiimme ja jopa olohuoneisiimme parhaalle paraatipaikalle sen kummemmin asiaan reakoimatta.

No, niin ... nyt päästään itse asiaan. Ajatelkaa, miltä meistä silloin tuntuisi, jos joissain maissa sahattaisiin poikki meidän pyhää kuusipuuta mielin määrin ja täysin suruttomasti, ja että niistä kaiken lisäksi  tehtäisiin jopa saunanlauteita, jolla ihmiset istuisi paljaalla per ... takamuksella. Ja sitten  lehdissä olisi kuusista pilakuvia, karikatyyrejä ...  ja jopa kuusia ilman neulasia ... . Ei tykättäis ... niin ei tykättäiskään ... ei sitten yhtään.

Joten ... menkäämme itseemme. Katsokaamme itseämme peliin, sillä emme me kristityt mitään yli-ihmisiä olla, joten olkaamme kaikki kilttejä toinen toisillemme riippumatta siitä, mihin uskontoon toinen kuuluu. Eli, kuten Jeesus opetti: ” Ota ensin pois iso oksa (”malka) omasta silmästäsi, ennen kuin yrität ottaa rikan (roskan) pois toisen silmästä”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän seppopmuurinen kuva
Seppo Muurinen

Jos ja kun ajattelee näitä viimeisempiä "irtiottoja eri uskonlahkojenkin osalta" erilaisine kirjoituksineen että pilapiirroksineen eri medioissa,niin onko se enään tarkoituksenmukaista sanan/-ilmaisuvapautta kaikessa vilpittömyydessään ?
Mielestäni : Ei ole ja ehkä osaltaan saattaa jopa politisoituakin !

Kun tuollainen jatkuu ehkä jopa raaistuu,niin saattaa hyvinkin käydä että se käy ns.itseään vasten jopa hyvinkin vahvalla tavalla sen negatiivisyydessään. Eri juttu terrorismin luontoiset väkivaltaisuudet joista saavat osansa myös täysin syyttömätkin,jotka eivät ole osallistuneet pahailkikurisiin tempauksiin eri medioissa.

Oisko paikallaan oman menettelytapojen tarkistaminen,vähän kuin puolin että toisinkin ?

Anne Lindell

Seppo, puolin ja toisin, ... mutta kyllähän me ollaan kaikki täysin samaa mieltä, että ei se ole tervettä, että vedetään herne nenään pilapiirrosten vuoksi, ja että tapetaan ihmisiä. Eihän?

Ihmettelen, että maailman johtajat eivät uskalla sanoa tätä ääneen. Joku järki pitäisi nyt kyllä myös muslimijohtajilla kannanotoissaan, että uskaltaisivat julkisesti tuomita tällaiset veriteot Islam-uskonnon vastaisina.

Heitän pallon nyt samalla myös Suomen Muslim-seurakunnan johdolle. Pankaaa nuorisonne kuriin ja järjestykseen. Teillä on valta, mahti ja voima. Tehkää se etenkin itsenne ja lastenne lastenlastenne tulevaisuuden vuoksi.

Toivon, että kaikissa maissa sanellaan nyt säännöt, jotta toisen uskonnon pilkka saadaan lainsäädännöllä loppumaan. Rajat tulee sanella kaikissa maissa sanavapaudellekin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kyllähän muslimit ovat selväsanaisesti tuominneet tuon veriteon. Jopa Hisbollahin johtaja tuomitsi sen jyrkästi, maltillisemmista tekijöistä puhumattakaan.

http://www.huffingtonpost.com/2015/01/07/muslims-r...

Anne Lindell

Ville ... on ihan eri asia mitä nämä muslimijohtajat puhuvat moskeijoissaan kuin julkisuudessa. Muistellanpa vain Egyptin entisen presidentin Mursin puheita ... hirveätä.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

"Kaikkien uskontoa pitää kunnioittaa, vaikka sitä ei itse ymmärtäisikään."

Jos perustan uuden uskonnon, kunnioitatko sitä vaikka se olisi kuinka pöljä?

Kunnioitatko myös saatananpalvontaa tai satanismia?

Miksi nimenomaan pelkästään uskontoja eikä muita ideoita pitäisi kunnioittaa? Miksei vaikka poliittisia aatteita kuten natsismia?

Anne Lindell

Olli, uskonnollekin on määritelmä, ja nuo luettelemasi eivät täytä kriteerejä.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Uskonnolle on useita erilaisia määritelmiä. Kerro toki mitä käytät ja mitä kriteerejä ei nyt täyty? Eipä yllätä ettei kunnioitusta hirveästi heru. :D

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Saatananpalvonta täyttää kaikki uskonnon kriteerit. Satanismi filosofiana ei ole uskonto.

Hyväksytkö siis saatananpalvonnan?

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #39

Satanismikaan kun ei kuitenkaan ole pelkkä filosofia. Sisältää kaikenlaista magiaa yms.

On siis yliluonnollinen, sitten on käytännössä pyhiä ja epäpyhiä asioita, syntiä ja kaikkea. On ihan perusteltua mielestäni kysyä että miksei tämä olisi uskonto?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #40

Satanismi ja okkultismi ovat niin hajanaisia uskomusjärjestelmiä etteivät täytä uskonnon määritelmää. Saatananpalvonta täyttää. Voinhan minä tässä palvoa vaikka pyhää tietokonettani, mutta virallista uskonnon määritelmää ei siitä saa aikaiseksi.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #41

Kerro toki mikä on se uskonnon määritelmä mitä käytät. Googlaamalla en löytänyt mitään yksiselitteistä, sillä niitä on monta ja monia niistä satanismi täyttää.

En ole koskaan kuullut määritelmästä josta tippuisi jos uskonnosta on tehty liian monta versiota. Montako erilaista versiota kristinuskosta on? Aika monta.

"Voinhan minä tässä palvoa vaikka pyhää tietokonettani, mutta virallista uskonnon määritelmää ei siitä saa aikaiseksi."

Kyllä siitä voi hyvinkin saada. Uskontoja voi tehdä ihan niin paljon ja ihan niin pöljiä kuin lystää. Saat myös pöljän uuden uskontosi ihan viralliseksi uskontokunnaksi kunhan se täyttää tietyt lailliset kriteerit. Kyllä tietokoneen palvominen kuulostaa ihan fiksulta verrattuna joihinkin...

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #42

Käytin ehkä vääriä termejä. Totta munassa kyse on aina uskonnosta, jos joku päättää palvoa villasukkiaan tai vaikkapa kainalokarvojaan. Virallisen uskonnon perustaminen onkin jo hankalampaa.

http://archive.today/EAQk5

Saatananpalvonta täyttää helposti kaikki kriteerit:

Uskotaan yliluonnolliseen.
Käytössä on ns. pyhä kirja.
Yliluonnollisella on nimi ja persoonallisuus, Satan.
Pohjautuu lähi-idän paimentolaisten uskontoon. Sukua kristinuskolle, islamille ja juutalaisuudelle.
Uskossa on määritelty tarkasti erilaiset menot ja palvontatavat.

Yms.

Jarkko Suominen Vastaus kommenttiin #43

Kun leikkaat karvasi mihin sitten uskot?

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #45

Uskon että minusta tulee karvaton.

Jarkko Suominen Vastaus kommenttiin #46

Se pn loistava vastaus, ei ole "koirien" karvoihin katsomista :)

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #43

Ainakaan uskonnonvapauslaki ei tuommoisia kriteerejä tunne.

Pastafarien sivustolta kopioitu pätkä:
"Voimassa oleva uskonnonvapauslaki mahdollistaa uskonnollisten yhdyskuntien perustamisen, jos seuraavat edellytykset täyttyvät: vähintään 20 perustajaa; tarkoitus ja toimintamuodot ovat uskonnollisia ja perustuvat joko a) pyhinä pidettyihin kirjoituksiin, b) uskontunnustukseen tai c) muihin yksilöityihin vakiintuneisiin toiminnan perusteisiin; toiminta ei riko ihmisoikeuksia tai lakia ja toiminta ei ole taloudellista voittoa tavoittelevaa."

Käytännössä mitään antamistasi kriteereistä ei siis tarvita, kunhan lautakunta toteaa että on jollain tavalla uskonnollinen systeemi. Muutenkin kyseessä ei ole uskonnon rekisteröiminen, vaan uskonnollisen yhdyskunnan rekisteröinti. Jos haluat perustaa oman kristinuskon lahkosi, joudut käymään prosessin läpi.

Ei ole mitään mieltä pitää Suomen lakia muutenkaan mittarina siinä onko joku uskonto vaiko ei. Skientologia selvästi on uskonto, vaikkei Suomessa olekaan viralliseksi päässyt.

Muutenkin kriteerisi ovat kyseenalaisia, enkä yhtyisi kuin noista ensimmäiseen ja siihenkin varauksin.

Pyhää kirjaa ei tietenkään tarvita. Kristinusko oli tietenkin uskonto ennen uutta testamenttiakin ja Juutalaisuus epäilemättä myös silloinkin kun tekstejä vasta kasattiin. Kuten itsekin sanoit, kyse on uskonnosta jos joku päättää palvoa villasukkiaan, vaikkei kirjoittaisikaan niistä kirjaa.

Yliluonnollisella ei tarvitse olla nimeä ja persoonallisuutta. Animistisissa luonnonuskonnoissa ajatellaan että puilla ja kivillä sun muilla on jonkinlainen henki ymsyms ja kyseessä on tietenkin uskonto.

Eikä tietenkään tarvitse pohjautua mihinkään aavikkokansojen uskontoihin. Suomenusko on ihan täkäläistä alkuperää. Intiaaneillakin oli oma uskonsa. Kopimismi on ilmeisesti Ruotsissa ihan virallinen uskonto. Ja kyllä, myös pastafarismi on uskonto, vaikka onkin läppä ja vertauskuva kristinuskolle.

Yms.

Jarkko Suominen Vastaus kommenttiin #47

Kopioi sinä mitä tahansa kaiken karvaisista laeista miltä sivuilta tahansa niin olet väärässä.. Ilmaisunvapaus on uskonnonvapauden yläpuolella koska uskonto on subjektiivinen käsite ja uskonnon hierarkiat eivät koskaan ylitä ilmaisun vapautta.
Se tarkoittaa sitä että te uskonnolla hallitsevat ja huijaavat olette ihmisten pettäjiä kuten sinä.
Älä turhaan hae laeista pönkkäpuuta sillä lait ja sinä tietävänä olet lautakasan alimmista kerroksista kuten kirkkommekin.
Puhut pelkkää roskaa.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #49

Dude. Kysymys oli siitä että mitä vaaditaan uskontokunnan perustamiseen ja se löytyy laista, eli olen ihan oikeassa.

Toiseksi, huhhuh. En ole minkään sortin uskovainen enkä varmasti millään tavalla hallitse tai huijaa uskonnolla. Mistähän ihmeestä sait tämmöisen käsityksen? :D:D

Jarkko Suominen

Valaisen vähän mikä uskonnon määritelmä on, jos vaikka oppisitte jotain.
Usko on luotto
Uskonto on luottamus luottamuksen osoittamista johonkin
Usko johonkin asiaan tai ideaan eli tarinaan, jossa on säännöt, on uskontoa, vaikkauskova tai etenkin kun uskova ei ymmärrä mitään asiasta tai ideasta. Tämä on kuvaus lauseesta että usko on sokea.

Joku puhuu Saatanan palvomisesta, joka on palvelua ja Saatanan kunnioitusta. Se ei ole uskontoa kuten ei ole Jumalan palveluskaan. Se on vain kunnioitusta, sen osoittamista ja osoittamisen harjoitusta. Varsinainen uskonto on sitä mitä teologia määrittele ja jokaisen uskonto on henkilökohtainen miten hän Jumaln ymmärtää ja minkä vähän hän ymmärtää teologian jorinoita..

No niin pysykää nyt sitten asiassa kun jorisette eli asia oli uskonnon määritelmä. Siitä sitten vaan määrittelemään (:

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #44

Edelleen, ei ole olemassa mitään yksiselitteistä uskonnon määritelmää josta edes uskontotieteilijät olisivat samaa mieltä. Voit tietenkin tuoda keskusteluun oman näkemyksesi, tai jonkun muun näkemyksen, mutta tässä tapauksessa on vähän heikkoa tulla mukaan asenteella "antakaas mä kerron, jos vaikka oppisitte jotain".

Jos nyt siis ollaan mielestäsi ihan hakoteillä niin kerro toki mistä olet tuollaisen yksiselitteisen määritelmän löytänyt ja kuka kruunasi sen voittavaksi määritelmäksi? :) Kyllähän raamattu sanoo että usko on luja luottamus siihen mitä toivotaan jne, mutta kun puhutaan yleisesti uskonnoista niin yhden uskonnon sisäinen määritelmä uskosta ei ihan ehkä päde.

Jarkko Suominen Vastaus kommenttiin #48

Kiellä sinä määritelmät kieltämisen ilosta. Määritelmiä on ja annoin yhden sellaisen, jonka kiellät yksinkertaisesti että määritelmiä ole olemassakaan.
Sinun aivosi tulisi säilöä formaliiniin kroppaasi mukana muistoksi jälkisukupolville siitä mikä on idiotismistä.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen Vastaus kommenttiin #50

Missään en sanonut ettei sellaisia ole, enkä edes että sinun olisi väärä. Sanoin että siitä ei ole yksimielisyyttä. Rauhoituhan vähän... :D

http://fi.wikipedia.org/wiki/Uskonnon_m%C3%A4%C3%A...

Jarkko Suominen

Kunhan ymmärtää mitä kunnioittaminen tarkoittaa ja näkisin sen yksinkertaisesti sillä että ei pilkkaa tai luoti tulee omaan nilkkaa.
Kaikki pilkkaaminen on kiusaamista ja valheiden puhumista joka molemmmin puolin ja on sanasotaa ja puhdasta sotaa kun vastaan tule luoteja ja syntyy ruumiita mikä on viellä tuomittavampa kuin pelkkä vaatimaton pilkka.
Pila ja pilailu ei ole kisaamista vaan esimerkiksi sarkasmia tosiasioita ja näkemyksiä käyttäen, joten Anne Lindelin sanoma tässä keskustelu on todella ala-arvoista ja keskustelun taso ilmeisesti samasta syystä eli pölistään asian vierestä tyhmiä.
7-lehden tasoa arvosanalla 0

Jarkko Suominen

Kunnioittaminen on pilkan vastakohta. Pilkka ei ole pilaa vaan valheellista tyhmää toisen syyttämistä eli kiusaamista valheilla ja siten samalla asiattomuuteen kun valheessa pitäytyminen on vain pelkkää kiusaamista, kisaamistaan, asiatonta väittelyä ja sotaa, kylmää sotaa.
Ottakaa itseenne jo vihdoin ja nöyrtykaa.

Jarkko Suominen

Tulee mieleen keskustelun tiimoilta se että mitä kunnioitus tarkoittaa.
Olen havainnut myös ongelman tässä Jenkkilän kulttuurista hyvinvoivaista yhteisöstä että kunnioitusta ei ole olemassakaan, vaan itsekäs kulutus. sanojen merkitys on kokenut syvän inflaation. Siitä on esimerkkinä mm. sana pop.
USAn kulttuuri on niin tyhjä kuin pop.
Mitä tarkoittaa sana kunnioitus." Huuhaa " teoriana voisi selittää että se voisi tulla sanasta kuningas, jota tulisi arvostaa kuten kunnioittavasti kuuluu, eli antaa arvostusta, mikä sekin sitten on, ylimmäksi. Kukin sitten taas arvostaa asioita omanarvon mukaan kuninkaasta ja politiikoista välittämättä. Siis kuninkaamme on ilman vaatteita ja sitä Charliekin pilailee, Jollette tajua. Jos te rakastatte rauhaa niin rauha on vapaus, vapaus olla oma itsensä omassa rauhassaan. Kunnioittakaa jokaisen omaa vapautta ja rauhaa älkääkä olko kaikenkarvaisten rauhan ja vapauden olla-kunniattamuuden vasalleja. Älkää arvostaako uskontoja vaan ymmärtävää Jumalaa joka on jokaisessa. Jumalan pitää vain nähdä muun paskan alta.
Siis kunnioittakaa hyvää Jumalaanne ettekä paskaa kirkkoa instituutioiden pahan kukkasta ja USA:ta.
Tässä teille viisas neuvo :)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mielestäni hyviin tapohin kuuluu välttää toisen uskonnon tietoista loukkaamista, mutta en kannata lainsäädäntöä sellaisesta.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Nimenomaan!
Kenenkään uskontoa ei ole minkään sananvapauden nimissä syytä räikeän mauttomin pilakuvin pilkata. Kritiikkiä voi, ja siihen on kyllä usein tarvetta, osoittaa hienovaraisemminkin, sivistyneemmin. Kai lehtimiehillä sitäkin on?
Ironiaa ja satiiria voi ronskisti viljellä muissa yhteyksissä.

Sekö on tavoiteltava kansalaisvapaus, että saadaan satiirin nimissä pilkata mitä tahansa. Mitä hyvää ja ihmiskuntaa hyödyttävää sillä saadaan aikaiseksi?

Anne Lindell

Jollei ole lainsäädäntöä ja vaadittavaa minimiragaistusta, niin ihmiset toimivat kuin siat ... tai sorry, siathan ovat fiksuja.

Esimerkiksi koulukiusaamnien loppuisi siihen paikkaan kuin kananlento, jos saataisiin kiusaamiseen syyllistyneelle määrättäyä lain mukainen ja kohtuullinen rangaistus. Nyt meidän päättäjämme eivät edes kykene ehdottamaan sellaista lakiesitystä, että kiusaaminen kiellettäisiin lailla.

Ihmisten ei toivottua käyttäytymistä pystytään torjumaan oikeanlaisella lainsäädännöllä.

Lukekaapas tuo minun blogini moderointilinja tuolta alta! Tuo teksti on ollut siellä alusta alkaen ... ja pysyy. Linjastani en tingi.

Jarkko Suominen

Miten uskontoa voi loukata? Uskontohan lienee vain jonkun uskonnollisen ryhmän teologinen idea? Miten ideaa voi loukata.
Korkeintaan voi loukkaantua "ylipapit" ja teologit jotka ovat lujina uskontonsa takana mutta olisko parempi tutkia että miksi ja miten ko. taho on loukkaantunut. Laaditaan sitten vasta sanan- ja ilmaisuvapaus kieltoja (uskonfasismia) mutta parempi vaihtoehto on laatia resepti loukkantuneen trauman hoidolle esimerkiksi että ko. uskonnossa saattaa olla vikoja tai tragediassa vääriä tulkintoja.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Pyhiä kuusia kaadetaan kaadetaan minunkin ympäroltäni suruttomasti. Minä suren.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Mutta tuskin kuusista kuitenkaan saunan lauteita rakennetaan?

Jarkko Suominen

Hauska Vastaus! "Hertta Kuusinen saunanlauteilla?"

Anne Lindell

Pekka, ehkei lauteita, mutta muistan lukenneni jostain, että kuusipuu on sitkeää, kovaa eikä homehdu herkästi, joten se sopii hyvin saunapaneleeihin, täytyy vain ola sellaista oksatonta puutavaraa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Saunapaneleissa kuusi onkin käytetty puu, mutta ei suinkaan lauteissa.

Jarkko Suominen

Jatkan Samaa puujalkavitsiäni, "Hertta Kuusisen taulu Saunan seinällä?" Ja onko hö...

Anne Lindell Vastaus kommenttiin #28

On "kuusen pilkkaa" ... bannit Jarkolle ja sassiin!

Anne Lindell

Juuri näin ... ei per ... takamus pihkaannu, kun valitsee lauteisiin oskattomia lautoja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tai perinteistä laudelautaa haapaa tai uudempaa tulokasta, apassia.

Jarkko Suominen

En vastaa enää mitään muuta kuin mistä puusta on paras puujalka tehty?
Kommenttejani ei todellakaan tarvitse arvostaa...

Anne Lindell

Voi, teidän kanssanne ... ette pysy kirjoituksen aiheessa, nyt ollaan jo Hertta Kuusisessa.

Toimituksen poiminnat