Anne Margareta Lindell Kumarrun vain kaden edessä: köyhän kansan ja Jumalan.

Varokaa miehet! Identiteettini on varastettu ehkä jopa rikostarkoituksessa!

  • Tässä  kopio väärennetystä fb-profiili sivusta nimellä Katri Mäkinen ja kuvalla Anne Lindell
    Tässä kopio väärennetystä fb-profiili sivusta nimellä Katri Mäkinen ja kuvalla Anne Lindell
  • Tässä ehkä rikoksenomaisesti väärennetyn profiilin uhrin Anne Lindellin alkuperäinen, originaali-kuva
    Tässä ehkä rikoksenomaisesti väärennetyn profiilin uhrin Anne Lindellin alkuperäinen, originaali-kuva

Nyt se on tapahtunut, se mitä olen aina pelännyt. On paljon mahdollista, että kuvaani käytetään nyt rikolliseen tarkoitukseen, sillä eihän kukaan rehellisin aikein varasta toisen ihmisen identiteettiä. Siis, joku /jotkut ovat varastaneet internetistä identiteettini (kuvani). Tapaukseni on erittäin tuore. Sain siitä tiedon keskiviikkona (12.11.) puolenpäivän tienoilla erään facebook-kaverini kautta.

Väärennetty profiili laitettiin helposti tunnistettavalla kuvallani varustettuna facebookkiin tiistaina (11.11) klo. 12.21, ja k.o. rikoksen omaiseen tekoon syyllistyneet henkilö/henkilöt laittoivat ilmoituksen ”Katri Mäkinen”-nimellä (on tunnettu mm. tanssiopettaja ”Tanssii tähtien kanssa” –ohjemasarjasta), ja k.o. facebook-sivulta lähetettiin ilmeisesti oitis kaveripyyntöjä ja ilmeisesti vain miehille eteenpäin, koska eräs fb-kaverini (komea mieshenkilö) sai myös sellaisen. Tämä  fb-kaverini tunnisti oitis minut kuvasta, koska hän on ollut blogistina myös täällä ”Usarissa”, ja nähnyt saman kuvan minun US-profiilissani. Väärennetysssä profiilissa Katri Mäkisenä itseään mainostavan henkilön profiilikuva on siis täysin sama kuva minusta, joka on ollut myös täällä ”Usarissa” profiilikuvana (vain kasvot), joten näyttää siltä, että k.o. väärentäjä on löytänyt kuvani googlaamalla internetistä.

Erityisen huolestuttavaksi tämän identiteettivarkauden tekee se seikka, että k.o. tekaistulla facebooksivulla ei ole oikeastaan mitään informaatiota tästä ”neitokaisesta” Katri Mäkisestä, eikä sivulla ole  tapahtunut mitään näitten kahden ensimmäisen päivän aikana. Tämä melko varmasti tekaistulla nimellä esiintyvä ”opiskelija-tyttönen” on ilmoittanut vain asuvansa Helsingissä ja aloittaneensa opiskelut Helsingin yliopistossa, joten profiilin väärentäjä/väärentäjät ovat halunneet antaa minun näköisestä neitokaisesta  sellaisen kuvan, että hän on lahjakas (opiskelee yliopistossa), ja että hän on hedelmällisessä iässä oleva nuori nainen (juuri aloittanut opiskelun). Oudoksi tämän väärennöksen tekee se, että väärentäjä on valinnut profiilikuvakseen iso-äidin kuvan.  !!??? (... Käääk ...  arvatkaa huvittiko minua tuo kömmähdys? ... No, huvitti. Huvitti ja suututti samaan aikaan).

Voin tehdä rikosilmoituksen kuvani luvattomasta käytöstä, ja vaatia korvauksia (itse ja ystäväni ovat  kopioineet [Ctrl+PrtScn SysRg –toiminnolla] väärennetyn sivun, joten todistusaineistoa löytyy, vaikka sivu poistuisi fb:sta), sillä kuvani on otettu minun omassa ammattivalokuvaaja-studiossani, ja silloin kuvani käyttöoikeuksia suojaa ammattivalokuvaajan  tekijänsuojelunoikeuslaki.

Tanssiopettajalla Katri Mäkisellä, sen sijaan ei ole mahdollista tehdä rikosilmoitusta, ennen kuin hän voi näyttää toteen, että hänen nimeään käyttäen on tehty jokin rikokseen viittaava laiton teko.

Tässä poliisin tiedote identtiteettivarkauksista, lainsäädännöstä ja muutoksista lainsäädäntöön : https://www.poliisi.fi/poliisi/helsinki/home.nsf/pages/4AA4B4D403026EC2C2257A7E0034F614?opendocument

 

P.S. Joten, sorry, arvon isännät, ei kannata innostua liikaa, jos saatte  minun näköiseltä ” neitokaiselta" kaveripyynnön ja kutsun ”päiväkahville” jonnekin syrjäiseen ja hämäräperäisen osoitteeseen, sillä vastassa saattaa olla aivan jotain muuta kuin odotatte, ja voitte herätä hakattuna ja ryöstettynä letkuissa teho-osastolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kuitenkaan tuo ko. kuvasi ei taida olla tältä vuosituhannelta? Vai olenko sittenkin ymmärtänyt väärin?

Anne Lindell

Olet ymmärtänyt väärin.

On se kumma, kun aina pitää nälvistellä.

Täysin vilpittömästi kerroin miten identiteettisi voidaan varastaa internetissä, ja varoitan, koska ilmiselvästi tässä minun kuvani varastamisessa on kyse selvääkin selvemmin epärehellisistä aikeista. ... Koittakaa nyt edes asettua minun asemaani ja kuvitella, miltä minusta tuntuu. Olen voinut todella huonosti sekä henkisesti, että fyysisesti (pahionvointia, täysin lamaantunut) tämän parin päivän akana, koska en tiedä mitä tällä identitettini varastajalla on mielessä ja aikeena. ... Sorry, mutta en taida kestää enää yhtää ivailua ja nälvistelyä, joten koittakaa hillitä itsenne, vaikka kuinka teksis mieli kiusata minua, sillä kyse on vakavasta asiasta, joka voi vielä joskus koskea teitä itseänne.

Tämä identiteetivarkaus on todella huolestuttava ilmiö (lukekaa poliisin tiedote, linkki kirjoituksessa), ja päättäjämme voisivat kiirehtiä lainsäädäntöä, jolla identiteettivarkaudelle saadaan rikosnimike ja siihen syyllistyneet saadaa tuomittua.

Facebook voisi kyllä tehdä oman osuutensa, eikä enää sallisi tunnistamttomia profiileja. Joku systeemi tähän hulluuteen on pakko keksiä. Itse en ole milloinkaan kirjoitellut missä netissä tai lehdissä edes nimimerkillä, vaan aina omalla nimelläni. En ymmärrä miksi nimimerkillä kirjoittelua edes ylipäänsä sallitaan.

Juha Hämäläinen

Kovasti on viime aikoina lisääntynyt värinkäytökset ja häiriköt joka puolella nettiä.

Järjetöntä kohellusta joka vahingoittaa syyttömiä ihmisiä, joiden kuvia käytetään hyväkseen.

Anne Lindell

Kiitos, Juha ("Hämis" ... kai?), kun otat vakavissasi tämän ja ymmärrät.

Uhrin kannalta todella ikävä joutua tällaisen identiteettivarkauden kohteeksi. Ja pahinta on, kun ei tiedä mitä tästä voi seurata jatkossa. Kysessä voi olla jopa "rikollisliiga" ... käyttäkää vain mielikuvitustanne.

Isännät voisivat kyllä auttaa ja kirjautua tuon mukamas "Katri Mäkisen " facebooksivulle ja pyytää kaveriksi ja urkkia ovelasti ketunhäntä kainalossa tietoja ... osoite, puh. nr. ... what ever, jotta hänet/heidät saadaan käräytettyä. Itse en voi tietenkään tuota tehdä, koska silloin varas/varkaat säikähtävät ja poistavat oitis tuon "Katri Mäkisen" fb-profiilin. ... Please ... auttakaa? ... Käräytetään yhdessä tämä "netti-varas". Tarvitsen faktoja. Minä hoidan kyllä poliisin kanssa sitten loput.

Juha Hämäläinen

Hämis se on tosin "ehdonalaisessa" huonon käytöksen takia (Hämiö)....

Ja turhan ylpeä kerjäämään USArin toimitusta laittamaan kuvani paikalleen!

Anne Lindell

Juha, olet yrittänyt kirjautua "Usariin" facebookin kautta, jolloin saisit kuvasikin tänne? Minutkin on heitetty pihalle täältä jo muutaman kerran ...eli "bannattu", ja kun pääsin banneista, niin nimeni kyllä näkyi, mutta ei profiilikuvaa, ja silloin, joku tipsasi tuon tempun.

Juhani Penttinen

"....Joten, sorry, arvon isännät, ei kannata innostua liikaa, jos saatte minun näköiseltä ” neitokaiselta" kaveripyynnön ja kutsun ”päiväkahville” jonnekin syrjäiseen ja hämäräperäisen osoitteeseen, sillä vastassa saattaa olla aivan jotain muuta kuin odotatte, ja voitte herätä hakattuna ja ryöstettynä letkuissa teho-osastolla......"

Kiitos muistutuksesta ! Koetan olla innostumatta vaikka vaikeaa se varmaan onkin... :)

Anne Lindell

Juhani ... et sittenkään malttanut olla nälvimättä. ... Kiitos, että kuitenkin yritit.

Käyttäjän MKujala kuva
Markus Kujala

Onhan toi ikävä juttu, kun osuu omalle kohdalle.
Mutta yleensä taitaa olla aika mahdotonta saada kiinni noita valeprofiilien tekijöitä. Eikä taida edes poliisilla aika riittää sen yrittämiseen. Ja vaikka saataisiin syyllinen selvitettyä ei identiteetti vauraudesta taida vielä nykyään mitään seuraamuksia tulla, ellei ole syyllistynyt mihinkään muuhun rikkeeseen.

Facebookkia voi pyytää poistamaan profiilin joka käyttää kuvaasi.

Anne Lindell

Olen pyytänyt facebookkia poistamaan tuon "vale"-profiilin ... tähän mennessä tuloksetta. Minulla on oikeus tehdä rikosilmoitus ja poliisin on ainakin yritettävä selvittää tätä tapausta, koska kyseessä on ammativalkouvaamossa otetun valokuvan laiton käyttö.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jaa että miesten pitää varoa kun naisen identiteetti on väärissä käsissä? Voi tuota Annen minä-käsitystä! Minun ymmärtääkseni jokaisen on syytä vahtia henkilötietojaan, ja yksi hyvä keino on pysyä poissa Facebookista.

Anne Lindell

No, Tuomo, en voi sille mitään että et ymmärtänyt "ponttia" mistä ja miksi varoitin.

Käyttäjän RaatoLaaksonen kuva
Raato Laaksonen

Huomenta. Kokeilin kirjoittaa google-hakukenttään Anne Lindell. Osui, upposi ja tuli 0,34 sekunnissa 427.000 osumaa. Kaikki nuolet eivät toki osuneet blogin kirjoittajaan, eivät läheskään. Myös kuvahaku samalla nimellä tuotti parikymmentä tunnistettavaa blogistin kuvaa eri yhteyksistä, sekä runsaasti muuta kuvamateriaalia aina Hilja Aaltosesta Timo Soiniin.

Tämä nettimaailma on nykyajan villilänsi. Tällä vilisee rosvoja, karjapaimenia, ilolintuja, seriffejä, karja- ja identiteettivarkaita. Ken tänne kirjautuu, itsensä peliin laittaa ja tietojansa ja kuviansa jakelee, voi varautua melkeinpä mihin tahansa. Vaikka selkään ampumiseen. Aina se kuitenkin sitten yllättää, kun kohdalle kolahtaa. Koita kestää.
(Tämä oli kirjoitettu myötätunnon hengessä, ettet taas minua moittisi.)

PS. Katri Mäkisen nimellä ei Facebookissa tullut vastaan yhtään sinun kuvallasi varustettua osumaa. Ehkä voit laittaa linkin sellaiseen.

Anne Lindell

Raadolle ja teille muillekin. Otin keskiviikkona yhteyttä facebookkiin ja pyysin k.o. identtiteettivarkausprofiilin poistoa ... ei tapahtunut mitään. Varastetulla nimellä esiintyneeseen "Katri Mäkiseen" en ottanut yhteyttä, koska halusin käräyttää hänet/heidät, antaa oikein kunnon optetuksen siitä, kuinka käy kun toisen identiteetin varastaa. Halusin tehdä identiteettini varkaalle/varkaille selväksi, että jos ja kun he jäävät kiinni tempustaan, niin he toivovat, että eivät olisi edes syntyneet tähän maailmaan.

No, tänä aamuna tuo laiton profiili on häipynyt facebookista. Onko "Katri Mäkinen" säikähtänyt ja poistanut itse profiilin, koska paljasti hänen huijauksensa täällä "Usarissa", vai onko facebookissa viimein reakoitu ja ovat poistaneet profiilin ... en tiedä. Mutta joka tapauksessa nyt voin hengittää taas rauhallisesti, eikä minun tarvitse enää pelätä, että joudun syyttömänä vaikeuksiin tuon identtitettini varkauden vuoksi.

Herää kysmymys, että mitkä ovat yksilön oikeudet ... yksilön suoja tällaisia varkauksia vastaan? - Olemattomat näyttävät olevan.

Siksi toivon, että päättäjät tarttuvat tähän ongelman pikaisesti ja laativat kunnon pelisäännöt (ei mitään höttöä eikä lepsuilua), jotta tällaiset varkaat saadaan kiinni ja tuomittua.

Tuossa linkittämässäni poliisiraportissa kerrotaan kuinka huijarit ansaitsevat rikollisesti tällaisiella identiteettivarkauksilla, ja varastetun identiteetin omistajalla on miltei mahdotonta pulustautua ja osoittaa olevansa päinvastoin uhri ja täysin syytön kyseiseen rikollisen toimintaan.

Sampo Lehto

"Sosiaalisessa mediassa tapahtuvat identiteettivarkaudet liittyvät monesti kiusaamiseen. Toiselta käyttäjältä voidaan kopioida kuvia ja tehdä niillä uusi profiili, jolla sitten käydään haukkumassa toisia kavereita. Kyseeseen voi tulla esimerkiksi kunnianloukkaus lähetettyjen kommenttien perusteella. Jos toisen kuvaa ei käytetä muuten väärin, voi kyseeseen tulla tekijänoikeuslakiin perustuva rikos. Poliisille ei ole tutkinut tekijänoikeuslain perusteella kuin muutaman yksittäistapauksen, vaikka tämäntyyppiset rikkeet ovat melko yleisiä."

"Varastetulla nimellä esiintyneeseen "Katri Mäkiseen" en ottanut yhteyttä, koska halusin käräyttää hänet/heidät, antaa oikein kunnon optetuksen siitä, kuinka käy kun toisen identiteetin varastaa. Halusin tehdä identiteettini varkaalle/varkaille selväksi, että jos ja kun he jäävät kiinni tempustaan, niin he toivovat, että eivät olisi edes syntyneet tähän maailmaan."

Käytännössä tässä tapauksessa on syyllistytty rikokseen mahdollisesti ainoastaan kuvan tekijänoikeuksien osalta, ja kuten poliisi omilla sivuillaan kirjoittaa ei näitä tapauksia lähdetä kovin herkästi tutkimaan.

Anne Lindell

Sampo ...just just ... eli laki on joissain tapauksissa pelkkä paperinpala. Tämä tästä oikeusvaltiosta tällä kertaa.

Onhan meillä ikäviä esimerkkejä vuotanut julkisuuteen, missä päätäjät eivät edes itse nopudata säätämiään lakeja, ja vieläkin pöyristyttävintä on se, että he vähättelvät lakirikkomuksiaan, koska heidän ansioitulojensa mittakaavassa sen on ollut kovin pientä. Muistellaanpa vain KKO:n tuomarin Eeva Vuoren tapausta, josta hän itse tuumasi, että hänen tuloluokassaan ko. huijaus on vain bagatelli, pikkujuttu. Eli rikkaat saavat huijata isosti, mutta köyhän saa sakkoja makkarapaketin näpistämisestä. Entä Paavo Väyrysen törkeä ja vuosia jatkunut matkakorvaushuijaus eli n.s. "jalasmökkihuijaus". Väyrysen mielestä hänet tuomittiin väärin perustein maksamaan valtiolle huijatut rahat takaisin ja että hän on syytön. Onneksi tuomari oli erimieltä. Onko päättäjillä ja rikkailla eri laki kuin kansalla? Entä Heidi Hautalan harmaan työvoiman käyttötapaus? Finairin ex. pj. Vehviläisen huomattava asuntoetu (ilmiselvää hyvävelisuhmurointia) ... Hautalan mielestä ei mitään huomautettavaa. Entä valtion oma lainrikkomus, esim. Eläke Warman enemmisöosakkaana sijoittaa meidän varojamme veropatatiiseihin ... jne jne ....

Voi, että pännii ....

Jukka Henriksson

Aika harvoin olen Annen kanssa samaa mieltä mistään mutta nyt hänelle on kyllä tehty törkeä temppu. Toivottavasti tekijä joutuu vastuuseen.

Tämä korostaa taas kerran sitä, että webissä liikuttaessa on syytä olla tarkkana. Kannattaa miettiä missä antaa oikean nimensä julki, mihin syöttää oikean syntymäaikansa, millaisia salasanoja käyttää missäkin, millaiset yksityisyysasetukset pistää naamakirjaan (jos siellä katsoo tarpeelliseksi olla) jne. Harmi vain, että huolellisuudesta huolimatta aina silloin tällöin jokin palvelu antaa ulos enemmän kuin on tarkoitus. Tämä on tätä päivää, valitettavasti.

Toimituksen poiminnat