Anne Margareta Lindell Kumarrun vain kaden edessä: köyhän kansan ja Jumalan.

Ilon kyyneet Nobelin rauhanpalkinnosta

  • Uudenuutukaiset Nobelistit: Malala Youssafa ja Kailash Satyarthi.
    Uudenuutukaiset Nobelistit: Malala Youssafa ja Kailash Satyarthi.
  • Muslimininaisten kovia ja lohduttomia kohtaloita, Anne Lindell..
    Muslimininaisten kovia ja lohduttomia kohtaloita, Anne Lindell..

Ilon kyyneleet tulivat silmiini, kun katsoin Nobelin rauhanpalkinnon julkistamistilaisuuden suoraa lähetystä Oslosta. Vihdoinkin ja odotetusti urheista urhein Malala-tyttönen sai sai sen tunnustuksen, minkä hän on miltei henkensä uhraten ansainnut.

 

Urhea Malala-tyttönen

Jo viime vuonna oli suosikkina Nobelin rauhanpalkinnolle pakistanilainen tyttönen Malala Yousafza, mutta silloin häntä pidettiin liian nuorena vastaanottamaan Nobelin palkintoa (vasta16 v.). Nyt hänet valittiin nuoresta iästään huolimatta toiseksi rauhanpalkinnon saajaksi. Malala on nuoresta iästään huolimatta ns. ”vanha sielu”, eli paljon kypsempi kuin moni aikuinen, sillä hän on jo pienestä lapsesta saakka ollut urhea tyttöjen koulunkäynnin puolesta puhuja ja taistelija.

Malalan synnyinmaassa, Pakistanissa, on fundamentalisti-muslimeja (kuten muuallakin islamistisissa maissa), joidenka mielestä tytöt ja naiset ovat vain ”tavaraa” ilman minkäänlaisia ihmisoikeuksia, ja tyttöjä voidaan naittaa aviovaimoiksi jopa aivan pieninä lapsina hyvinkin vanhoille miehille, eikä tyttöjen koulunkäyntiä etenkään äärimuslimi-fundamentalistit suvaitse.

9. lokakuuta 2012 Malalaa ammuttiin päähän, kun hän oli menossa kotiin kolulubussilla. Äärimuslimi-talibanit myönsivät osallistumisensa Malalan murhayritykseen, mutta teon tekijää ei koskaan  ”saatu kiinni” (haluttu saada kiinni) tuomittavaksi. Mutta talibanien harmiksi Malala ei kuollutkaan heti kuolemanvakaviin vammoihinsa. Malala lennätettiin pikaisesti Lontoosen hoitoon ja hän selviytyi. Myös Malalan muu perhe muutti Britanniaan –  turvallisuussyistä, sillä he pelkäsivät, että Malala tapettaisiin oitis, jos hän olisi palannut Pakistaniin. Myös muu perhe oli uhattuna. Malala jatkoi urheasti ja brutaalista kohtelustaan huolimatta muslimi-tyttöjen oikeuksien puolesta taistelemista Britanniasta käsin, ja on siksi hän ollut vaarassa tulla uudelleen murhatuksi joka päivä, sillä äärimuslimi-findamantalisteja (Taliban, al Qaida ja nyt myös Isis) on levinnyt myös länsimaihin.  

Viime vuonna julkaistiin Malalan kirja ruotsiksi nimeltä ”Jag är Malala” (”Minä olen Malala”). Kirjan nimi tulee Malalan vastauksesta kysymykseen, jonka murhaaja-talibaani esitti Malalalle koulubussissa ennenkuin ampui tätä kohti. (Välihuomaustus: Kirjoitan tätä bloggaustani kiireessä, enkä tiedä onko kirjaa julkaistu suomeksi ... itse olen lukenut kirjan ruotsiksi).

Malala on saanut muitakin palkintoja urheudestaan  esim. viimevuonna EU-parlamentin myöntämän Saharovin palkinnon.

 

Lastenoikeuksien puolesta taistelija Kailash Satyarthi.

Toinen Nobelin rauhanpalkinnon saajaosapuoli, Kailash Satyarthi. on intialainen lasten oikeuksien ja koulunkäynnin puolesta jo vuosikymmenien ajan taistellut aktivisti.

Mielestäni rauhanpalkinnon komitea on joko harkiten tai vain osuvasti valinnut molemmat palkinnonsaajat toinen toistensa viholliskansallisuuksista: eli, Intian pohjoisosan ja erityisesti Kashmirin alueen hindut ja Pakistanin muslimit ovat jo Intian itsenäistymisen alku ajoista lähtien olleet verivihollisia.

 

Naisilla ja tytöillä ei ole ihmisoikeuksia muslimimaissa - tasa-arvosta puhumattakaan

On jo korkea aika, että me länsimaisen kulttuurin ja etenkin kristillisen tasa-arvokultturin omaavissa maissa asuvat naiset alamme taistelemaan niiden tyttöjen ja naisten oikeuksien puolesta, joittenka kotimaassa etenkin tyttöjä ja naisia ei koske ihmisoikeudet.  Näissä maissa tyttövauvoja tapetaan jo kohtuun tai heti syntymän jälkeen ei toivottuina, ja heitä myydään lapsivaimoiksi tai seksiorjiksi. Uusien myötäjäisten toivossa (etenkin Intiassa) nuoria vaimoja tapetaan brutaalisti. Muslimimaissa moniavioisuus on sallittu vain miehille, ja naisilta on viety kaikki oikeudet: ei ajokorttia, passi miehen hallussa, ei saa liikkua ulkona  ilman miespuolista saattajaa ja kokovartalon peittävää ”burkhaa”. Musliminainen voi erota miehestään, mutta silloin hän menettää kaiken aviomiehelleen ... myös lapset, eli avioeron on käytännösssä mahdottomuus. Jos nainen ja mies rakastuvat ja heidän epäillään olleen intiimisesti tekemisissä toistensa kanssa ennen avoitumista  tai tehdessään aviorikoksen (syrjähypyn), niin nainen on aina syyllinen ja nainen kivitetään, koska mies on viaton uhri, joka on vain joutunut syyttömänä naisen lumon ja hurmion sokaisemaksi.  

Miespuolisten muslimi-jihad-taistelijoiden marttyyrien paratiisin on musliminaisten helvetti, eli, jokainen miespuolinen marttyyri saa omakseen 70 nuorta neitsyttä heti kuoltuaan ja saavuttuaan paratiisiin.

 

PS. Viereisessä kuvassa on minun oman kirjastoni kokoelma musliminaisten järkyttävistä kohtaloista. Rankkaa luettavaa. Kirjastoista löytyy aiheesta enemmänkin kirjoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Alexius Manfelt

Anne hyvä, täysin samaa mieltä palkinnon osumisesta todella kohdalleen. Juuri tuo urhea nuori nainen on tehnyt enemmän kuin koko Pakistanin valtiojohto, paljon enemmän. Hieno päätös!!!

Anne Lindell

Hyvin argumentoitu "Alexi" ... Pakistanin valtionjohdosta en voi tässä yhteydessä mainita mitä mielessäni liikkuu, sillä saan koko ajan pelätä "banneja" eli ulosheittoa täältä Usarin blogistaniasta (ei olis ensimmäinen kerta). Joten panen suuni sievästi suppuun.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Nappiin meni! Kofi Annan ehti onnitellessaan todeta, että naisten voimaannuttaminen on tehokkain kehityksen väline.

Anne Lindell

Markku, näin on. Kehitysmaissa kurjuuden poistamisessa on "Naisten pankilla" mikrolainojen myöntämisessä vain naisille ollut ratkaiseva merkitys. Naiset satsaavat lainarahat pienyrityksiin ja pystyvät näin tarjomaan perhelle ruokaa, asunnon, vaatteita ja lapsille hyvän koulutuksen ja ylimenevä raha laitetaan yrityksen laajentamiseen, ja mikä yllättävintä (ei kuitenkaan minusta), että nämä mikrolainoja saaneet naiset maksavat 100%:sti lainansa takaisin. Naisten koulutus on kehitysmaissa tilastollisesti tehokkain sukupuolitautien levíämisen ehkäisy ja paras syntyvyydensäänöstelykeino.

Anne Lindell

Toinen palkinnon saajista, Kailash Satyarthi, on 60-vuotias intialainen lasten oikeuksien puolustaja. Satyarthi on työskennellyt Intian lapsityövoimaa vastaan jo vuodesta 1990. Hänen ansiostaan saatiin esim. käsinkudottuihin villa- ja sikkipsyyshimattoihin sertifikaatio-todistus, että :” Tämän maton kutomisessa ei ole käytetty lapsityövoimaa” (Hmmm ... uskoo ken halajaa, eli miten siitä voidaan olla varmoja? Miten se pystytään todistamaan ?).

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Nobelin rauhanpalkinto on löytänyt itsensä, tarkoituksensa.

Anne Lindell

Loistavaa, Jarmo ... lyhyestä virsi kaunis.

Pakistanin johto on jo kiiruhtanut hehkuttamaan Malalaa ... näin ei ollut tilanne pari vuotta sitten. Tilanne Pakistanissa on tällä hetkellä aivan muuta kuin stabiili.

Saas´ nähä - Europan unionin parlamentti käsittelee Pakistanin ihmisoikeustilannetta istunnossaan ensi viikolla. Epäilen vahvasti, että hyssyttelyksi menee. Ei uskalleta äärimuslimien vuoksi muuta kuin antaa ympäripyöreitä lausuntoja, vaikka hyvin tiedetään missä tai keissä vika on. Pakistanissa on tällä hetkellä "Talibaneja" jopa enemmän kuin Afghanistanissa.

Pitää myös muistaa, että al Qaidan ex-johtaja Osama bin Laden löydettiin ja tapettiin CIA:n ansiosta Pakistanissa. Eikä vieläkään tiedetä suojeliko Pakistanin johto bin Ladenia.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Sama täällä, Anne, ilon ja liikutuksen kyyneleet. Tyttö on kärsinyt niin paljon, ja on silti niin rohkea, että sellaisia on harvassa. Hänestä voisimme kyllä ottaa oppia kaikki. Samaa mieltä myös siitä, että rauhanpalkinto on jälleen löytänyt paikkansa, monen epäonnistumisen jälkeen. (EU, Obama mm) Todella erinomainen uutinen.

Anne Lindell

Kaija, naisena olen ottanut erityisesti musliminaisten asiat omakseni, mutta on miltei mahdotonta edes auttaa hiemankaan heitä. Naiset elävät seinien sisällä kuin vankiloissa eikä heihin edes saa kontaktia. On paljon tabuja ja uskomuksia, joilla ei ole edes mitään tekemistä islam-uskonnon kanssa eli "Al Koraanin" kanssa, mutta naiset eivät tätä tiedä, koska he eivät osaa lukea, ja siksi esim. tyttöjen ympärileikkauksia edelleenkin suoritetaan, vaikka islam ei mainitse sellaisesta mitään samoin kuin ei "burkhastakaan" (kaikki peittävästä hunnusta). Näillä perusteilla, en yhtään ihmettele, miksi muslimimiehet pelkäävät päästää tyttöjä kouluun.

Käyttäjän heikkihilvo kuva
Heikki Hilvo

Pitkästä aikaa joku herää näkemään naisten aseman! Kiitos!

Anne Lindell

Juuri näin Heikki. Etenkin muslimi- ja hindumaissa naisten ja tyttöjen asema on todella pohjassa. Me edistyksellisissä länsimaissa kasvaneet ja eläneet naiset emme tiedä, millaista on naisena elää ja asua maissa, jossa katukoirakin on arvokkaampi kuin tytöt ja naiset.

Olen käynyt useasti esim. Intiassa ja minulla on ollut siellä kummityttö (nyt jo aikuinen), joka löydettiin ehkä 3-5 vuotiaana Chennain slummista likaisten rääsyjen keskeltä armottoman laihana ja pienikokoisena, joten ikää oli vaikea arvioida. Intiassa tyttö-lapsia vain yksinkertaisesti hylätään, koska tytöistä on vain harmia, ja pitää vielä maksaa myötäjäisetkin, jotta heidät voi naittaa, vaikka myötäjäiset ovat lailla kielletty.

Arabimaita kolutessani (esim. Arabi-Emiraatit (Dubai), Bahrain, Marokko, Egypti, Israel, Tunisia, Turkki) olen useasti yrittänyt saada kontaktia musliminaisiin. Yrittänyt puhua heidän kansssaan, mutta heidät eristetään - eivät saa puhua turisteille ... ei edes naisturisteille. Jo kohta on joku mies hätistelemässä heidät pois. Miksi? Pelkäävätkö muslimiemiehet, että heidän naisensa saavat tietää ulkomaalaisilta miten surkeasti heidän asiansa oikein ovat ... ehkäpä.

Toimituksen poiminnat